Sosialisasi dan Pendampingan Pembuatan Sertifikat Halal untuk Kelegalitasan Usaha UMK Dina Dewi
Abstract
Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) play a vital role in Indonesia's economy. However, challenges related to legal status and halal certification often hinder the development of these businesses, particularly for MSMEs in the food and beverage sector. This community service activity aims to provide socialization and assistance in obtaining halal certification for UMK Dina Dewi in Peresak Village, West Lombok, using the Online Single Submission (OSS) system and Integrated One-Stop Service (PTSP-Halal). The methods employed include lectures, discussions, and work instructions. The results show an increase in participants' understanding of the importance of business and product legality, completion of administrative documents such as the Halal Product Guarantee System, and the issuance of halal certificates for three UMK Dina Dewi food products: keciprut, tempani, and kaliadem. Technical assistance successfully addressed challenges such as limited technology literacy and understanding of administrative processes, enabling MSMEs to independently manage their business legality. Registration for this certification was conducted through the government program, the free halal certification (SEHATI). This activity not only enhances the competitiveness of MSMEs in local and international markets but also serves as a strategic step in fostering inclusive and sustainable economic empowerment.
Downloads
References
Effendy, J. (2018). Peran Modal Sosial Sebagai Upaya Pengembangan Umkm Di Desa Batu Merah Kota Ambon. Jurnal Cita Ekonomika, 12(2). https://doi.org/10.51125/citaekonomika.v12i2.2654
Fauzi, H., Kusumadewi, R. N., Mulyani, H. S., & Prihartini, E. (2023). Pemberdayaan Pelaku Umkm Melalu Optimalisasi Pengetahuan, Pemahaman, Inovasii Dan Pengenalan Digitalisasi Menuju Desa Yang Kreatif. BERNAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(4), 3512–3516.
Hamidatun, H., & Pujilestari, S. (2022). Pendampingan Penerapan Sistem Jaminan Produk Halal di UMKM Sayap Ayam Krispi Kota Bekasi. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 2(2). https://doi.org/10.54082/jamsi.302
Hasanah, A. I., Fauziah, R., & Kurniawan, R. R. (2021). Konsep Makanan Halal dan Thayyib dalam Perspektif Al-Qur’an. Ulumul Qur’an: Jurnal Ilmu AlQur’an Dan Tafsir, 1.
Komalasari, H. (2023). Pendampingan Pembuatan NIB untuk Kelegalitasan Usaha UMK Syahrini Snack di Lombok Tengah melalui OSS. JILPI: Jurnal Ilmiah Pengabdian Dan Inovasi, 1(3), 357–362.
Lustianah, M., & Rahmi Fauziah, D. (2022). Pengaruh Produk Halal dan Wisata Halal dalam Meningkatkan Pendapatan Asli Daerah di Provinsi Banten. EKSISBANK: Ekonomi Syariah Dan Bisnis Perbankan, 6(2). https://doi.org/10.37726/ee.v6i2.675
Muhamad, M. (2020). Tantangan dan peluang penerapan kebijakan mandatory sertifikasi halal (Studi implementasi UU No. 33 Th. 2014 dan PP No. 31 Th. 2019). Jurnal Ilmu Ekonomi Dan Bisnis Islam, 2(2), 1–26.
Naufali, M. N., Komalasari, H., Rosikhu, M., Cahyadi, I., Siddiq, N. K., & Subudiartha, I. N. (2024). Pendampingan Pembuatan Nomor Induk Berusaha (NIB) dan Sertifikat Halal Untuk Kelegalitasan Usaha di UMK Berkah Khiya Snack. Jurnal Mengabdi Dari Hati, 3(1), 27–32.
Ningrum, R. T. P. (2022). Problematika Kewajiban Sertifikasi Halal bagi Pelaku Usaha Mikro dan Kecil (UMK) di Kabupaten Madiun. Istithmar, 6(1), 43–58.
Putro, H. S., Fatmawati, S., Purnomo, A. S., Rizqi, H. D., Martak, F., Nawfa, R., Pamela, E., Putra, C. A., Tsani, I. M., Salsabila, A., Wasatya, S., Adinata, M. F., & Sari, F. L. (2022). Peningkatan Nilai Produk dan Pendampingan dalam Proses Sertifikasi Halal untuk UMKM di Kecamatan Gedangan, Sidoarjo. Sewagati, 6(3). https://doi.org/10.12962/j26139960.v6i3.131
Qoniah, R. (2022). Tantangan dan Strategi Peningkatan Ekspor Produk Halal Indonesia di Pasar Global. Halal Research Journal, 2(1). https://doi.org/10.12962/j22759970.v2i1.246
Rismawati, & Noor, F. (2020). Meningkatkan Kesadaran akan Produk Halal bagi Muslim Milenial. Jurnal UIN .
Sulistyowati, H. I., Fajriyah, A., & Ulfah, M. (2024). Analisis Strategi Bidang Usaha Mikro Dan Industri Terhadap Problematika Sertifikasi Halal Pada Umkm Di Kabupaten Lumajang. KARYA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 98–104.
Syaifudin, M. R., & Fahma, F. (2022). Analisis Kepemilikan Sertifikat Halal Terhadap Pendapatan Usaha UMKM Mendoan Ngapak. Performa: Media Ilmiah Teknik Industri, 21(1). https://doi.org/10.20961/performa.21.1.52537
Copyright (c) 2024 Muhammad Rosikhu, Ine Karni, Husnita Komalasari, Irwan Cahyadi

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.